Támogassa munkánkat online adományával

Szívbeteg ellátás

Kezdőlap / Alapítványunkról / Szívbeteg ellátás

Magyarországon évente 750-800 gyermek születik szívfejlődési rendellenességgel. Ők csak az időben és gondosan elvégzett vizsgálatok eredményeként, katéteres beavatkozással, vagy szívműtéttel maradnak életben. A későbbiekben a gyermekek 60%-nál megjelenhet olyan szívzörej, mely ellátást igénylő szívfejlődési rendellenességre hívja fel a figyelmet. Szerencsére ezen esetek nagy része jóindulatú és ártalmatlan, a gyerekek később kinövik őket, de a gyanút illetve a család riadalmát csak a részletes szívultrahangos vizsgálat oldja meg. A világon mindenhol a csecsemőhalálozásban az egyik leggyakoribb ok a koraszületés mellett a veleszületett szívfejlődési rendellenesség. Napjainkban egyre többször derül ki, hogy a fel nem tárt szívfejlődési rendellenességek, szívizom elfajulással járó betegségek kapcsán élsportolók hirtelen rosszul lesznek, minden előzmény nélkül súlyos szívelégtelenség tüneteit mutatják. A sajtó időnként tudósít élsportolók hirtelen haláláról, melyet szívbetegség okozott. Ezek az esetek is felhívják a figyelmet arra, hogy gondosan szűrnünk kell a szívbetegségek tüneteit és ellenőrizni kell az egészségesnek hitt „tünetmentes” versenysportolókat. A veleszületett szívfejlődési rendellenességek a szívüregeket elválasztó sövényhiányoktól (lyukas szív) a szívből kivezető nagyerek szűkületeken át, egészen a komplex összetett szívhibákig terjednek, melyek között olyanok is vannak, ahol még a többlépcsős heroikus műtétek eredménye is kétséges.

A kis betegek nagyobb részét jól lehet gyógyítani, ha időben megfelelő diagnózishoz és ellátáshoz jutnak, de enélkül sok kicsi az 1 éves életkort sem éri meg. Még nagyobb azon gyermekek száma, ahol felmerül a szívbetegség, de szerencsére az alapos vizsgálat kideríti, hogy nincs ok aggodalomra.

1995 óta – a működtetést szolgáló egyetemi források mellett – szinte kizárólagosan a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány fejleszti a Pécsi Gyermekklinika kardiológiai műszerparkját és segíti az orvosok továbbképzését. Az Alapítvány segítsége nélkül – mely a rendelő teljes bútorzatától, a komputerektől a szívultrahang készülékig terjed – a régió gyermek-kardiológiai ellátása az Gyermekklinikán nem lenne elképzelhető.

Megszakítás