Támogassa munkánkat!

Adószámunk: 18306590-1-02 Köszönjük az idei felajánlásokat!
Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe

Koraszülött mentés

2004 novemberétől létrehoztuk az Alapítvány keretében működő Koraszülött Mentőszolgálatunkat, mellyel a Dél-Dunántúlon kizárólagos hatáskörrel végezzük a koraszülött és beteg újszülöttek sürgősségi ellátását és szállítását. Kevesen tudják, hogy évente 85.000 újszülött jön a világra Magyarországon, ezeknek kb. 8,5%-a koraszülött. Az ő mentésük és szállításuk kiemelt feladat, amely a Nemzeti Fejlesztési Tervben is szerepel. A csecsemőhalálozás csökkentése olyan cél, amelyet pénzhiány miatt nem lehet elodázni, Magyarország ugyanis a 4. legrosszabb helyen áll Európában.

Az elmúlt négy évben Alapítványunk több ezer baba életének megmentésében segített a Magyar Koraszülött Mentő Közalapítvány támogatásával. Tevékenységünknek is köszönhetően a régióban a csecsemőhalálozás csökkenése figyelhető meg. 

Tevékenységünk finanszírozását jelenleg az illetékes minisztérium az Országos Mentőszolgálaton keresztül biztosítja.

Alapítványunk rendelkezik a megfelelő mentéstechnikai felszerelésekkel, úgy mint a speciálisan erre a célra kialakított mentő-gépkocsival, szállító intenzív inkubátorral és 21 fős – orvosokból, nővérekből, gépkocsivezetőkből álló – szakembergárdával 24 órás szolgálatban működünk.

A koraszülöttmentő, mint az újszülött intenzív osztály része, annak meghosszabbított karja a mentőbe kerülés pillanatától teljes ellátást biztosít. A hordozó inkubátorban a megfelelő hőmérsékletet biztosítjuk, az utazó neonatológus szakorvos pedig a lélegeztetés és infuziós kezelés segítségével a legbetegebb kisbabák kezelését is meg tudja kezdeni és stabil állapotban az intenzív osztályra szállítani. A környék rossz útjain nagy virtuozitást igényel a koraszülött kisbabák szállítása, akik instabil keringési rendszerük miatt nagyon érzékenyek a hirtelen gyorsulásra, lassulásra. A rázkódás szintén kerülendő, a gyorsaság viszont gyakran életeket menthet –efféle dilemmákkal kell szembenéznünk.

2008-ban világossá vált, hogy az Országos Mentőszolgálat által biztosított támogatásból nem fedezhető a Koraszülött mentés teljes költségvetése. Emelkednek az üzemanyag-árak és a mentőautók fenntartásának költségei. A szükséges személyzet (mentőautó vezető, ápoló, ügyeletes orvos) biztosítása is egyre nehezebb, a kórházi ügyeleti rendszer változása miatt. Ugyanakkor nap mint nap kerülnek nyilvánosságra hírek, amelyekből a mentőszolgálatok működésének hiányosságai tűnnek ki, rávilágítva ezáltal az igényre: a civil szféra nagyobb bevonása lenne szükséges a mentési tevékenység működtetéshez.